DOLAR 36,4693 0.05%
EURO 38,7720 0.11%
ALTIN 3.415,92-0,05
BITCOIN 0%
İstanbul
°

SABAHA KALAN SÜRE

Ford ve Bridgestone/Firestone Lastik Skandalı: 1990’ların Sonunda Yaşanan Büyük Kriz

Ford ve Bridgestone/Firestone Lastik Skandalı: 1990’ların Sonunda Yaşanan Büyük Kriz

ABONE OL
Mart 18, 2025 07:04
Ford ve Bridgestone/Firestone Lastik Skandalı: 1990’ların Sonunda Yaşanan Büyük Kriz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ford ve Bridgestone/Firestone Lastik Skandalı

Otomotiv dünyasında yaşanan skandallar, tarih boyunca sıkça gündeme gelmiştir. Ford ve Bridgestone/Firestone lastik skandalı ise bu skandallar arasında önemli bir yer tutar.

1990’ların sonlarında, kusurlu lastikler nedeniyle 271 kişi hayatını kaybetmişti. Sizleri bu dönemlere götürerek, yaşanan olayları detaylarıyla inceleyelim.

Ford ve Bridgestone/Firestone Lastik Skandalı

ABD’de Yaşanan Felaket

Skandal, ABD’de araçların devrilmesine neden olan lastikler ile başladı. Ford Explorer SUV’lerine takılan Firestone lastikler – ATX, ATX II ve Wilderness AT modelleri – ciddi sorunlar yaratıyordu. Lastik dişlerinin ayrılması ve çoğunlukla yüksek hızlarda ortaya çıkan bu problemler, araçların devrilmesine yol açtığı yönünde raporlar gelmeye başladı.

Soruşturmalar ve Sonuçlar

2000 yılında, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından başlatılan soruşturmalar, lastiklerdeki sorunun tasarım hatasından kaynaklandığını ortaya koydu.

Özellikle sıcak havalarda, lastiklerin az şişirilmesi ve yüksek sıcaklık birleşince durum daha da ciddileşiyordu. Bu süreçte ölüm sayıları arttı.

Şirketlerin Tepkisi

Ford ve Bridgestone, hatanın farkındaydı ancak başlangıçta ciddi bir adım atmamışlardı. 2000 yılının Ağustos ayında Bridgestone, 6.5 milyon lastiği geri çağırdı.

Ford ise arızalı lastiklere sahip 13 milyon Explorer SUV’yi geri çağırdı. Her iki şirket de büyük bir krizle karşı karşıya kaldı ve çözümü birbirlerini suçlamakta buldular.

Suçlamalar ve Tazminatlar

Suçlamalar ve Tazminatlar

Ford, lastiklerin kusurlu olduğunu belirtirken, Bridgestone ise Ford’un tasarımının problemli olduğunu öne sürdü. Her iki şirket de milyonlarca dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.

Dava süreçlerinin sonunda, ölüm ve yaralanmaların mağduru olan ailelere milyonlarca dolar tazminat ödenmişti. Elbette bu süreçte ciddi bir itibar kaybı da yaşandı.

Yasal Düzenlemeler

Kriz sırasında Firestone’un CEO’su Masatoshi Ono görevinden istifa etti. 2001 yılında, “Ulaştırma Geri Çağırma Geliştirme, Hesap Verebilirlik ve Belgelendirme Yasası” adlı bir yasa çıkarılarak, otomobil ve lastik üreticileri için raporlama süreçleri sıkılaştırıldı. Ancak kaybedilen canların telafisi hiçbir zaman mümkün olmadı.

Bu trajedi, kurumsal ihmalin insani maliyetini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Kaynaklar: Car Throttle, Ippa World

Otomobil Haberleri

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.